Preşedintele francez Emmanuel Macron, prim-ministrul Qatarului şi miniştrii de Externe saudit, egiptean şi iordanian au discutat vineri seara, 24 mai, la Palatul Elysée, despre situaţia din Fâşia Gaza şi punerea în aplicare a „soluţiei a două state” între israelieni şi palestinieni, a anunţat preşedinţia franceză.
Aceştia au abordat „toate pârghiile care ar putea fi activate pentru a obţine redeschiderea tuturor punctelor de trecere” către teritoriul palestinian şi au examinat „modul de creştere şi aprofundare a cooperării lor în materie de ajutor umanitar”.
De asemenea, discuţia s-a concentrat pe „punerea în aplicare efectivă a soluţiei a două state, singura modalitate de a garanta pacea şi securitatea statului Israel şi de a răspunde aspiraţiilor legitime ale palestinienilor”.
Emmanuel Macron a reiterat „opoziţia faţă de operaţiunile israeliene la Rafah, apelul său la o încetare a focului imediată şi de durată în Gaza, precum şi la eliberarea tuturor ostaticilor” duşi de mişcarea islamistă Hamas în Fâşia Gaza.
Franţa are încă doi cetăţeni printre ei, al treilea fiind găsit mort de armata israeliană.
De asemenea, preşedintele francez „a condamnat fără echivoc noile anunţuri privind colonizarea în Cisiordania şi a subliniat hotărârea Franţei de a întări sancţiunile în materie, inclusiv la nivel european”.
Între timp, la doar câteva ore după ce Curtea Internațională de Justiție a cerut Israelului să oprească atacurile, IDF a lansat un bombardament puternic asupra Rafah. CIJ a făcut apel la reținere până când se găsesc soluții pentru o pace în regiune.
Totuși, mai mulți martori palestinieni, dar și jurnaliști ai agenției AFP au relatat că sâmbătă dimineață, 25 mai, armata israeliană a bombardat masiv orașul Rafah, în pofida apelului lansat de Curtea Internațională de Justiție.
Citind hotărârea Curții Internaționale de Justiție, președintele organismului, Nawaf Salam, a declarat, vineri, că situația din enclava palestiniană s-a deteriorat de când instanța a ordonat ultima dată Israelului să ia măsuri pentru a o îmbunătăți. „Statul Israel trebuie să oprească imediat ofensiva sa militară și orice altă acțiune în guvernoratul Rafah, care ar putea impune grupului palestinian din Gaza condiții de viață care ar putea duce la distrugerea sa fizică, în totalitate sau parțial”, a spus el.
De asemenea, instanța a ordonat Israelului să deschidă punctul de trecere Rafah dintre Egipt și Gaza pentru a permite intrarea ajutorului umanitar și a declarat că trebuie să permită accesul anchetatorilor în enclava asediată și să prezinte un raport cu privire la progresele înregistrate în termen de o lună. Ordinul a fost adoptat de către grupul de 15 judecători din întreaga lume cu un vot de 13-2, cu opoziția doar a judecătorilor din Uganda și din Israel.
Liderul organizației Hezbollah, Hassan Nasrallah, a promis „surprize” Israelului, al cărui prim-ministru Benjamin Netanyahu tocmai ce a afirmat că are „planuri surprinzătoare” pentru a trata cu puternicul grup din Liban.
„Ne revine nouă să vorbim de surprize. El (n.r. – Netanyahu) ar trebui să se aştepte la surprize din partea noastră”, a declarat liderul partidului islamist într-un discurs transmis în direct.
Hezbollah a efectuat atacuri aproape zilnic împotriva Israelului de la începutul războiului în Fâşia Gaza, la 7 octombrie, pentru a-şi susţine aliatul palestinian, Hamas. Armata israeliană ripostează efectuând lovituri în Liban.
„Am eliminat sute de agenţi ai Hezbollah. Avem planuri detaliate, importante şi chiar surprinzătoare”, a transmis, joi, Benjamin Netanyahu.
„Aş vrea să le spun lui Netanhayu şi guvernului inamic că am studiat şi am cântărit toate posibilităţile şi toate scenariile la care aţi putea recurge”, a replicat Hassan Nasrallah. El a declarat că Hamas şi ceilalţi aliaţi ai Iranului din regiune au fost cei care au „surprins” Israelul, „care dispune de cea mai puternică armată şi de cele mai puternice servicii de informaţii din regiune”.
„Hamas v-a surprins atacând la 7 octombrie, Hezbollah v-a surprins deschizând frontul din Liban a doua zi. Yemenul v-a surprins, cu rebelii săi atacând navele din Marea Roşie, Irakul v-a surprins, la fel şi Iranul atunci când i-aţi bombardat consulatul din Damasc”, a spus liderul mişcării fundamentaliste din Liban.
La 1 aprilie, un atac atribuit Israelului a vizat Consulatul Iranului din Damasc. Șapte ofițeri de rang înalt, inclusiv generali, au fost uciși. La 13 aprilie, Teheranul a ripostat cu un atac fără precedent împotriva Israelului.
„Ne dorim ca războiul să se oprească în orice moment. Dar dacă Netanyahu este hotărât să meargă la război, îşi va duce ţara spre o catastrofă”, a punctat Nasrallah.